Quantcast
Channel: Gratänger & ugnsstekt – Middagstips & enkla recept på vardagsmat
Viewing all 117 articles
Browse latest View live

Fiskpaket med krämiga pestorotfrukter

$
0
0

Fiskpaket med krämiga pestorotfrukter, middagstips

Hyllan med veckans matblad tittar jag alltid förbi när vi veckohandlat på Maxi i stan. Där hittar jag alltid bra inspiration till nya vardagsrätter och smarta middagstips. Det här är just ett sådant recept, som kommer från en liten folder från Arla. Lite pill här och lite meck där så blev det till slut som såhär:

Fiskpaket med krämiga pestorotfrukter (4 port.)

3 palsternackor
6 morötter
1 pkt naturell färskost, 200 g
1 burk pesto, 130 g
Salt, peppar
4 portionsbitar torskrygg, ca 600 g
Pressad citron

En god sallad till:

Ruccola, salladsärter, hyvlad morot, en god olja, citron, salt och sesamfrön

Sätt ugnen på 175°. Skala och grovriv rotfrukterna. Blanda rivet med färskost, pesto, salt och peppar till en krämig röra. Lägg en klick av röran mitt på en bit aluminiumfolie och lägg en bit fisk ovanpå. Salta, peppra och pressa över lite citron. Snurra igen aluminiumfoliet till ett tätt paket och baka mitt i ugnen i 20 min.

Fisken blir himlans mjuk och fin av att tillagas på det här viset. Dessutom drar alla smaker nyttan av varandra och hinner gosa ihop sig inne i foliepaketet. Rotfruktsröran med färskost och pesto blev verkligen en höjdare till firren. Testa!


Mammas skinkrullar

$
0
0

Det här middagstipset kommer från ett gammalt urklipp ur en tidning som mamma klistrat in i pappas gamla hemkunskapsbok från högstadiet.

Ett väl beprövat recept, med andra ord.

Extra fint med just den här middagen är att den är så enkel och snabb att göra att den passar bra till vardags, men är ändå lite festlig så att den funkar fint att bjuda på också. Till påsk, kanske? Skinkrullarna går bra att frysa också. Gör en hel plåt och frys in i lagom stora lådor som räcker till en middag. Perfa!

Skinkrullar, dagens middagstips

Det är alltså färs inrullad i rökt skinka, som en rullad av lite enklare slag! Skinkrullarna gottar sig i en gräddig sås med chilisås. Det hela behöver bara 20 minuter i ugnen.

Något gott att fiska upp såsen med vill du servera till, som bröd, lättkokt broccoli, ris eller något annat gryn. Och en god sallad, förstås!

Skinkrullar med färs (4 port.)

500 g fläskfärs
1/2 gul lök
Salt, peppar
1 ägg
12 skivor rökt skinka
3 dl grädde
1 1/2 dl chilisås

Gott till:

Kokt ris eller något annat att plocka upp såsen med
Blandad sallad, gärna med ananas

Sätt ugnen på 200°. Blanda fläskfärsen med riven gul lök, salt, peppar och ägg. Rulla fingertjocka korvar och vira in i skivor av rökt skinka. Lägg i en ugnsfast form. Blanda grädde, chilisås, salt och peppar och slå såsen över skinkrullarna. Gratinera mitt i ugnen i 20 min, tills färsen är genomstekt och skinkrullarna har fått lite färg.

Sallad med ananas
En sallad med ananas är gott till skinkrullarna.

Skinkrullar med fläskfärs


Så blev det fredag igen och just den här helgen har jag sett fram emot ett bra tag. I helgen styr jag nämligen kosan mot nordväst, närmare bestämt Falkenberg och den bloggträff som fina Malin har anordnat. Kommer att bli grymt att träffa henne och alla andra bloggare som kommer. Du som är nyfiken på vad vi kommer att hitta på, följ mig på Instagram. Och du, trevlig helg på’re!

Parmesankyckling

$
0
0

Herregud, vad härligt det är med långhelg. Trots att vi ska packa hela helgen (oh the joy, flyttlådor överallt) och att det bara är ett par extra dagar ledigt, så har jag gått in i något slags semestermode. Satt uppe halva natten och spelade tv-spel, bakade bröd och hade besök som vi inte lät gå hem förrän långt efter tolvslaget.

Något vidare påskfirande blir det inte, inte idag i alla fall. Det närmsta vi kommer blir väl att lyssna på domkyrkans ihärdiga ringande och kanske äta något extra gott. Hur firar du?

Du kanske också vill äta något extra gott (det vill du ju såklart, vore galet annars!) och då vill jag slå ett slag för den här enkla kycklinggratängen. Nästan helt utan både ingredienser och krav på ansträngning är den, förutom att du får riva en stor driva med parmesan. Och det är ju sällan man tackar nej till möjligheten till att äta parmesan, eller hur?

Sallad med timjanolja och citron
Grön sparris Citron på sallad

Du kan förstås äta den med klyftpotatis eller något sådant, men en stor sallad räcker som tillbehör, tycker jag. Jag blandade maché, ruccola, blancherad sparris, morot och några nävar valnötter. Jag dressade salladen med citron, timjanolja från Gunnarshög (som jag köpt i Annies stuga) och en nypa flingsalt.

Parmesankycklinggratäng

Mer smaksättning än parmesan behövs inte. Såna här middagstips älskar i alla fall jag, och jag tror att du gör det också. Riv ihop – gratinera – middagen är klar!

Parmesankycklinggratäng (4 port.)

500 g kycklingfilé
Salt, peppar
150 g parmesan (alt. annan lagrad ost)
2 dl crème fraiche

Sätt ugnen på 225°. Skär kycklingen i centimetertjocka skivor. Krydda med salt och peppar och lägg i en ugnssäker form. Riv parmesan och blanda med crème fraiche. Bred blandningen över kycklingen. Gratinera mitt i ugnen i ca 30 min. Glöm inte att kontrollera så att kycklingen är genomstekt.

Vegetariska enchiladas med bönchili

$
0
0

Jag har ett beroende.

Det är inte nikotin, inte alkohol och inte heller spel.

Det är kryddor.

HE-RRE-GUUUUD vad mycket kryddor jag har! Jag har försökt förklara för Daniel att de förökar sig av sig själva, men jag tror att det är dags för mig att släppa förnekelsen nu och börja jobba på en lösning på det här istället. Det är liksom inte riktigt okej att jag har 46 olika kryddor i skåpet. Det är nog ungefär hela Santa Marias sortiment, utom grillkrydda… Finns det någon utarbetad sjustegsmetod för såna här problem också?

Middagstips, vegetariska enchiladas

Den här bönchilin innehåller en drös kryddor som ger den där goooa smaken… Men har du inte hela skåpet fullt av kryddor, som jag, så finns det genvägar att ta:

Antingen hippellihoppar du bara över de kryddor du inte har hemma och ersätter med annat smått och gott som du hittar i skåpen, eller så hoppar du över hela kryddlistan och smaksätter chilisåsen med en påse tacokrydda och lite extra chili. Det funkar faktiskt väldigt bra, det också!

Vegoenchiladas med bönchili (4 port.)

2 gula lökar
Smör/olja att steka i
3 vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk timjan
1 tsk basilika
1 tsk chilipulver
1 nypa chiliflakes
1 tsk socker
1 burk krossade tomater, ca 500 g
1 msk kakao
Salt, peppar
2 burkar kokta kidneybönor, ca 460 g avrunnen vikt (alt. andra bönor du gillar)
4 stora tortillabröd
1 näve riven ost

Sätt ugnen på 225°. Hacka lök och vitlök och fräs mjukt. Vänd ner kryddor, fräs någon minut och häll sedan på krossade tomater. Koka ihop till en tjock chilisås, ca 10 min. Vänd ner kakaon och smaka av med salt och peppar. Lägg en deciliter av såsen åt sidan innan du vänder ner bönorna. Lägg en klick bönchili på varje tortillabröd, rulla ihop och lägg med skarven nedåt i en ugnsfast form. Bred över chilisåsen du lagt åt sidan och strö över riven ost. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min, tills enchiladasarna fått fin färg.

Vegetariska enchiladas med bönor i chilisås
Det blir en finfin fredagsmiddag, det här!

Ugnsgratinerade rödbetor och goda puckar

$
0
0

Efter lite bråk med en synnerligen festlig hyresvärd verkar det väl som att vi ska få nycklarna på utlovad tid ändå. Håll tummarna. Med flytten hägrande så har allt annat blivit lite bortprioriterat just nu.

Tankarna är liksom överallt och ingenstans samtidigt. Du vet hur det kan vara.

Sinande ork och sinande skafferi (jag vill inte köpa massa nytt som vi sedan får släpa från gamla till nya lägenheten – jag bär gärna så lite som möjligt, tack), har maten blivit lite hippig och happig i veckan.

Anamma, vegetariska biffar

Det är verkligen inte ofta du hittar såna här halvfabrikat hemma hos oss, men just denna veckan kändes det lämpligt och Anammas basilikapuckar har fått bra kritik, så jag blev nyfiken på att prova. Anamma, ett skånskt bolag (om jag inte är helt ute och cyklar), har nyligen gått helt vegan. Ett trevligt initiativ, tycker jag.

Basilikapuckarna är sojabiffar i miniformat. Soja har högvärdigt protein och är därför ett av många bra alternativ till kött. Smak och konsistens var förbluffande köttig och det slank ner en hel del puckar både i min och Daniels mage. Två tummar upp! Vi tyckte att basilikapuckarna var ganska salta, så därför visade sig de gratinerade rödbetorna som vi åt till passa helt perfekt som tillbehör.

De söta rödbetorna behöver salt sällskap och förutom biffarna blev det klassikern getost och valnötter till betorna. Mums!

Färdigkokta rödbetor, chèvre och valnötter

Förkokta rödbetor fick jag tips om av en bloggläsare en gång för länge sedan och nu hittade jag det på Maxi. Galet skönt att slippa att båda koka och skala rödbetorna. Hittar du inte kokta rödbetor kokar du dem själv med skal på i 30-50 minuter (beroende på storlek) och drar av skalet efter att rödbetorna är färdigkokta.

Gillar du inte chèvre är fetaost eller parmesan också briljant till den här rätten.

Ugnsgratinerade rödbetor med chèvre och valnötter (4 port.)

1 kg kokta rödbetor
1 näve valnötter
150 g chèvre

Sätt ugnen på 200°. Klyfta rödbetorna och lägg i en ugnsfast form. Krossa valnötterna lätt med handen och strö dem över rödbetorna. Smula över osten. Gratinera mitt i ugnen tills allt är varmt och osten smält, ca 15 min.

Servera med basilikapuckar, grillat kött, kyckling eller något annat gott och en sallad. Vi hade ärtskott till. Ärtskott är som godis, mmm… Älskar ärtskott!

Ugnsgratinerade rödbetor Sojabiffar, vegetariska biffar
Medan rödbetorna är i ugnen så dukar du, skär upp lite grönsaker och steker puckarna.

Basilikapuckar från Anamma
En hel hög med minibiffar blir det. Lite större än en femkrona – en perfekt munsbit!

Rödbetor, chèvre och valnötter

Bakad potatis med currykycklingröra

$
0
0

Bakad potatis med currykyckling

Bakad potatis är faktiskt väldigt gott, trots att alla de räliga bakpotatisar man ätit på sunkiga lunchhak i sina dagar talar emot.

När du gör bakpotatis hemma så lovar jag att det blir mycket fräschare och godare (precis som den mesta maten du lagar själv istället för att köpa ute). Jag använder gärna lite mindre majonnäs i min röra och får till krämigheten med lite mer yoghurt istället. Det tycker jag blir godast. Jag vill absolut ha en kall röra i min bakpotatis – jag förstår inte de som äter typ köttfärssås i bakad potatis. Yuck!

En bakad potatis med currykycklingröra antar jag inte är ett helt obekant middagstips? Med lite grönsaker till så blir det en komplett middag. Om du vill ha det lite extra fredagsmysigt, gör 2-3 olika röror eller ställ fram olika skålar med kyckling, tonfisk, bacon, en god ost, paprika, gurka, sallad och en god dressing. Då kan alla göra sin egen bakpotät. Plockmat är alltid mysigt!

Bakad potatis med currykycklingröra (4 port.)

4 bakpotatisar
1 grillad kyckling (alt. 500 g stekt och strimlad kyckling)
1/2 rödlök
1 paprika (gärna röd)
3 dl turkisk yoghurt (alt. liknande naturell yoghurt)
1 dl majonnäs
2-3 tsk curry
2 krm cayennepeppar
Gurkmeja efter behag
Salt, peppar

Sätt ugnen på 225°. Picka ett par hål på potatisen. Baka i nedre delen av ugnen ca 50 min eller i mikron ca 15 min. Känn efter med en sticka när potatisen är klar. Medan potatisen bakas, blanda strimlad kyckling med hackad rödlök, paprika, yoghurt och majonnäs. Smaksätt röran med curry och cayennepeppar. Blanda eventuellt ner lite gurkmeja för att få en intensivt gul röra. Smaka av.

Bakad potatis, lätt middagstips

Daniel och Jessie gav tummarna upp i onsdags, när vi åt bakpotatis och kollade på Vårruset-tjejerna som lunkade fram i regnet.

Det kan väl vara ett bra middagstips för fredagskvällen också? Denna veckan känns det extra skönt att kunna säga ÄNTLIGEN FREDAG. Det har varit så mycket annan goja om kvällarna denna veckan (Ikeamöbler som inte vill bli ihopsatta och flyttlådor som inte tömmer sig själva), så lite utrymme för lugn och ro är väldigt välkommet, vill jag lova.

Ha en skön fredagskväll nu, du också!

Ugnsomelett lätt som luft

$
0
0

Remsan frågade sig för ett tag sedan hur många omeletter hon har ätit i sina da’r egentligen. Jag undrar snarare hur många omeletter jag INTE har ätit. Av någon outgrundlig anledning finns det inte med på min mentala vad-fan-ska-vi-äta-lista. Vi har alla en sådan. Spagetti och köttfärssås, pannkakor, hämtmat… Tänk om man kunde få in en omelett i den där listan också – det hade varit fint. Omelett är ju så hemskt trevlig middagsmat.

En vanlig, pannstekt omelett vill jag ha ganska blek och kompakt (jag vet, jag är väl knäpp) medan en ugnsomelett gärna får vara fluffig och härligt gyllene.

Ugnsomelett, vardagsmatsrecept

Visst ser den här ugnsomeletten fin ut? Vill du vara säker på att få en riktigt bra ugnsomelett, tycker jag att du ska du gå den lilla omvägen som receptet nedan innehåller. Då behöver du aldrig äta en platt gummiomelett igen. Så här gör jag:

Luftlätt ugnsomelett (3-4 port.)

8 ägg
1/2 dl grädde
Salt, peppar
Smör att smörja formen med

Sätt ugnen på 200°. Separera försiktigt äggvitorna från äggulorna. Vispa äggvitorna hårt. Äggulorna blandar du med grädde, salt och peppar och vänder sedan försiktigt ner i äggvitefluffet. Häll omelettsmeten i en smord ugnsform. Grädda mitt i ugnen i 30 min.

Luftig ugnsomelett
Vänd ner äggulan i den vispade äggvitan. Häll sedan upp omelettsmeten i en smord ugnsform och grädda mitt i ugnen i ungefär en halvtimme.

Luftig ugnsomelett recept
Härlig ugnsomelett, eller hur? Superluftig!

Ugnsomelett middagstips
Vi åt ugnsomeletten med stuvade gräddchampinjoner och en tomatsallad på körsbärstomater, rapsolja, salt och persilja. En riktigt god middag!

Gästbloggare: Matsafari

$
0
0

MatsafariJag är en matglad och sprudlande tjej från Hultsfred som heter Ann-Sofi som driver bloggen Matsafari.nu. En ganska rolig liten matblogg.

Bloggen är inte bara min resa i matens värld utan faktiskt också min resa ur en tung utmattningsdepression och där skriver jag om mat, både till vardag som fest på ett ganska kul och humoristiskt sätt.

Förutom recept, roliga vardagsbetraktelser och mattips så kan du få lära känna den sibiriska katten Decibel som just nu har 6 kattungar.

Välkomna in!

Vegetarisk lasagne

Vegetarisk lasagne (4 pers.)

Bechamelsås:

3 msk smör
1 dl glutenfri mjölmix eller vanligt vetemjöl
3 vitlöksklyftor
5 dl mjölk
1 krm vitpeppar
1 krm svartpeppar
1 krm salt

Fyllning:

700 g skivade champinjoner
1 sats bechamelsås
2 koppar färsk spenat
10 lasagneplattor

Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet. Tillsätt mjölk , kryddor och pressad vitlök. Låt koka i ca 3 minuter eller tills såsen tjocknat.  Varva sedan skivade champinjoner, spenat, sås och lasagneplattor i minst 2 lager i en ugnsfast form. Avsluta med ett lager med bara sås och spenat. Gratinera i ugnen i 200 grader i ca 45 minuter. Får lasagnen för mycket färg tidigt så klä den med ugnsfolie. Serveras med sallad.


Rosépepparfisk med körsbärstomater

$
0
0

Fiskgratäng med spenat och rosépeppar

Jag gör ju annat än att laga mat om dagarna. Ibland, då och då, sisådär åtta timmar om dagen fem dagar i veckan. Jag jobbar som webbdesigner och det är via jobbet som jag dök över det här receptet en gång för många år sedan. Jag jobbade med Anna Skipper och la upp information om ett av hennes program på en sajt.

Där, bland gröna drinkar och proteinpulver, hittade jag rosépeppartorsk.

En liten guldklimp bland gråstenen.

Rosépeppar till fisk

Gillar du rosépeppar? Det är ju lite speciellt i smaken och går inte hem hos alla. Men jag gillar det! Och ingen kan ju säga att de där rosaröda pepparkornen inte ser jäkligt läckra ut… Just till fisk tycker jag att den lite blommiga smaken av rosépepparn passar bra.

Rosépepparfisk (4-6 port.)

200 g spenat
800 g torskfilé (alt. annan vit fisk)
5 dl grädde
1 1/2 msk fiskfond
Salt
Rosépeppar
20 körsbärstomater

Sätt ugnen på 225°. Bottna en ugnsfast form med spenat. Dela fisken i 2-3 cm breda bitar och lägg ovanpå spenaten. Blanda grädden med fond och slå detta över fisken. Salta fisken och peppra med generöst med rosépeppar. Fördela tomaterna ovanpå. Gratinera mitt i ugnen i 20 min, tills fisken är fast och vit helt igenom.

Servera till blandade grönsaker, kokt potatis, ris eller bara en bit gott bröd.

Middagstips, fiskgratäng
Smidig vardagsmat där allt gräddas i en ugnsform tillsammans.

Fisk, grädde, spenat, rosépeppar, tomat
Fiskgratängen är klar, det är bara att hugga in!

Vegetarisk Flygande Jakob

$
0
0

Jag har nog ätit för mycket hämtpizza i min da’r för i min värld ska det självklart vara curry i en Flygande Jakob. Efter lite googlande har jag förstått att det inte alls är så självklart. Men ska jag ha Flygande Jakob, då ska där finnas curry!

Kikärtsgratäng, flygande Jakob

Här gjorde jag ett vegetariskt hittepå där kikärter fått ersätta kycklingen och baconen. Receptet är i övrigt precis som en vanlig Flygande Jakob.

Ja, med curry då förstås…

Vegetarisk Flygande Jakob (4 port.)

3 burkar kokta kikärter, ca 690 g avrunnen vikt
2 dl grädde
1 dl chilisås
2 tsk curry
Salt, peppar
1 dl nötter (jordnötter, cashewnötter – vad du gillar)
2 bananer

Sätt ugnen på 225°. Lägg avrunna kikärter i en ugnsfast form. Blanda grädde och chilisås med curry, salt och peppar och häll detta över kikärterna. Strö över nötterna och skivor av banan. Pudra eventuellt över lite extra curry. Gratinera mitt i ugnen tills gratängen fått fin färg och är genomvarm, ca 20 min.

Vegetarisk Flygande JakobVegetarisk Flygande Jakob med kikärter. Servera med kokt råris och en smarrig sallad.

Fläskfilé i ugn allt-i-ett

$
0
0

Fläskfilé är något som inte landar på våra tallrikar särskilt ofta här hemma. Delvis för att fläskfilé är rätt dyrt och delvis för att det är sällan vår butik har ekofilé hemma.

Så när vi väl äter fläskfilé, då vill jag att den ska bli riktigt mör och go’!

flaskfile-alltiett-potatis

Fläskfilé i ugnen är bästa sättet för att få en mör, god fläskfilé, tycker jag. Här kör jag den i ugnen tillsammans med tillbehören, så att hela middagen blir klar samtidigt.

Smidigt värre!

Eftersom fläskfilén är så mör i sig så behöver den inte marineras länge alls. 20 minuter räcker gott för att ge smak åt köttet! Den här gången valde jag att göra en marinad med lite souvlakiinspiration. Vitlök, timjan och citron – det smakar sommar!

Fläskfilé i ugn allt-i-ett (3-4 port.)

1 fläskfilé
1/2 dl olivolja
2 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 kg rotfrukter (potatis, morot, palsternacka…)

Lägg fläskfilén i en marinad av olja, citron, pressad vitlök, timjan, salt och peppar. Låt ligga ca 20 min medan du förbereder resten. Sätt ugnen på 200°. Skär rotfrukterna i klyftor och lägg på en plåt. Stek mitt i ugnen i 15 min. Under tiden, bryn fläskfilén på hög värme. Lägg fläskfilén på plåten med rotfrukter, häll över marinaden och ev. lite extra olja över rotfrukter och stek sedan mitt i ugnen i ytterligare 20 min. Låt gärna köttet vila några minuter innan du skär upp.

Servera gärna som vi gjort här, med tzatziki och grekisk bondsallad med gurka, tomat, rödlök och fetaost.

bryna-flaskfile
Bryn fläskfilén först för fin färg och smak. Den ska bara få färg, så det är bara att brassa på med värmen här. Fullt ös gäller alltså!

flaskfile-i-ugn
Fläskfilén lagas i ugnen tillsammans med rotfrukterna – allt på en plåt! Fläskfilén behöver lite mindre tid i ugnen, den åker in först efter en kvart.

flaskfile-middagstips

Grillad kyckling som i affären

$
0
0

… Fast godare, förstås!

Förutom att grillad kyckling i affären kan vara en frodig bakterieodling så här års så kan den innehålla annat skit, som smakförstärkare och annat. Att göra egen grillad kyckling är inte svårt, du kan anpassa smaken efter behag och så vet du vad det är i den.

Middagstips, kyckling i ugn

Kyckling i bitar grillas snabbare än en hel kyckling. Jag använde stora kycklingklubbor eftersom jag tycker att de är godast, men det går lika bra att använda mindre delar om du hellre vill det. Tänk bara på att mindre bitar kan behöva grilla kortare tid. Känn efter med sticka när kycklingen är färdig.

Jag anger grillkrydda i receptet. Vill du göra din egen grillkrydda så blandar du dessa kryddor: 1 tsk salt, 1/2 tsk svartpeppar, 1 tsk paprikapulver, 1/2 tsk vitlökspulver,  1/2 tsk spiskummin, 1/2 tsk timjan, 1 krm cayennepeppar samt 1 gnutta muskot.

Grillad kyckling (4 port.)

1/2 dl olja
2 msk tomatpuré
1 msk honung
2 msk japansk/kinesisk soja
1 vitlöksklyfta
1 msk grillkrydda
4 stora kycklingklubbor, ca 1 kg

Sätt ugnen på 200°. Blanda olja, tomatpuré, honung, soja, pressad vitlök och grillkrydda till en marinad. Blanda kycklingen med marinaden. (Låt gärna kycklingen ligga i marinaden i kylen över natten om du hinner.) Lägg på en plåt och grilla mitt i ugnen i ca 40 minuter (prova att sticka en provsticka genom kycklingen mot benet – saften som kommer ut ska vara klar utan rosa inslag).

Grillad kyckling som i affären
Grilla den marinerade kycklingen i ugnen på 200° i ca 40 minuter.

Recept på grillad kyckling Sallad med hallon, blåbär, fetaost och ruccola
Tillbehör till den grillade kycklingen blev denna gång en somrig sallad och ett gott bröd.

Vegobollar med bönor och nötter

$
0
0

Glutenfria vegetariska bollar med örter

Här ser du ett gäng alldeles förträffligt trevliga vegobollar! Men ser du, där bakom? Svarvad morot! Asballt! Jag har efter mycket googlande och youtubefilmstittande hittat en variant jag gillar och som nu äntligen finns att få fatt på på svenska marknaden.

Grönsakssvarven kommer från Benriner (köpt på Verner och Verner), har 4 olika blad för olika tjocklekar, är vass som bara den och lämnar ingenting i mitten som många andra grönsakssvarvar. Och så tar den inte särskilt stor plats i skåpet heller. Det är ju skitkul att svarva grönsaker! Jag svär på att paprikan blev typ 3 meter lång, hehe. Allt blir ju godare när det äts i en kul form också. Det tycker i alla fall jag. Håller du med?

Grönsakssvarv från Benriner Vegetariska bollar med bönor och nötter

 

Recept på vegetariska bollar kan man aldrig få för många av. Det här receptet är fint eftersom det är helt glutenfritt och har det krämiga från bönorna och det knapriga från nötterna samtidigt. Bra fetter, mycket fibrer och perfekta att plocka med sig i matlådan.

Välj de bönor (vita bönor, kidneybönor, svarta bönor, kikärter…), nötter (mandel, cashewnötter, hasselnötter) och örter (persilja, basilika, dill…) som du gillar bäst!

Vegobollar med bönor och nötter (3-4 port.)

1 burk bönor, ca 230 g avrunnen vikt
2 dl nötter
1 dl finhackade, färska örter
2 msk olja
3 msk vatten
1 tsk salt
1 krm peppar

Sätt ugnen på 200°. Mixa alla ingredienser till en slät, kladdig smet. Rulla bollar och lägg på en pappersklädd plåt. Stek mitt i ugnen i 15-20 min, tills bollarna fått fin, krispig yta.

Fiskpaket med tomat och vitt vin

$
0
0

Fisk i aluminiumfolie i ugn

Jag lagar inte mycket mat just nu. Det är födelsedagsfirande hit och picknick dit. Vi försöker få in semesterfeelingen så här veckan innan semestern sätter igång, så vi är redo för semester på fredag! Just nu är det så varmt att jag gärna hade haft maten färdig när jag kommer hem. Att ställa sig framför spisen lockar inte så värst i värmen, eller hur?

Fiskpaket är bra i sådana lägen. De kan förberedas kvällen innan om du vill, men framför allt så behöver du bara slänga ner allt i foliet, skjutsa in i ugnen och sätta dig ute i skuggan och dricka vatten medan maten blir klar. Ja, du kan ju faktiskt slänga fiskpaketen på grillen också, om du hellre vill det!

Fiskpaket, middagstips

Att vira in fisk i aluminiumfolie är inte bara ett skönt sätt att laga mat, utan ger dig mjuk, flikig fisk som är stört omöjlig att få torr tack vare ångan som stannar inne i paketet. Här gjorde jag en enkel variant med vit fisk och tomater. I fiskpaketen bildas det en god sky av vitt vin och smör som du kan servera till fisken.

Fiskpaket med tomat och vitt vin (4 port.)

500 g fiskfilé (t.ex. torskrygg)
Salt, vitpeppar
1 1/2 dl vitt vin
2 tomater
1 dl hackade, färska örter (basilika, dill, persilja…)
25 g smör

Sätt ugnen på 175°. Lägg en portionsbit med fisk på en bit aluminiumfolie. Salta och peppra. Häll över en skvätt vitt vin och toppa med skivade tomater, hackade örter och en klick smör. Vira ihop folien till ett tätt paket. Stek mitt i ugnen i 20 min.

Servera med kokt potatis eller broccoli och skyn från paketen.

Pastagratäng med köttfärs

$
0
0

Recept på gratäng med pasta

Det är konstigt hur mycket roligare en rätt kan kännas efter en svängom i ugnen. Ta spagetti och köttfärssås som exempel. Helt okej som det är, men samma ingredienser i form av en pastagratäng… Mycket bättre, eller hur? Det är ju så! Och låt mig inte ens börja snacka om olika pastaformer – där har vi riktigt galna grejer!

Pasta och köttfärssås

Jag fick en fin stekgryta i gjutjärn i födelsedagspresent, som var helt perfekt att göra den här pastagratängen i. Jag gjorde köttfärssåsen direkt i grytan på spisen, hällde på pastan, blandade om och körde in i ugnen. Skönt att slippa smutsa ner en extra panna!

När vi åt detta hade vi min lillebror hemma på besök, och pastagratängen räckte till en hungrig 18-åring, en sambo, en Sara och två rejäla luncher till dagen efter.

Pastagratäng med köttfärs (6 port.)

1 gul lök
Smör/olja att steka i
500 g nötfärs
2 morötter
2 vitlöksklyftor
1 msk oregano
1 tetra krossade tomater, ca 500 g
2 dl vatten
2 dl rödvin (alt. mer vatten)
1 msk oxfond
(1 dl grädde)
500 g pasta
Salt, peppar
2 dl riven ost (gärna parmesan)

Sätt ugnen på 225°. Hacka löken och fräs den mjuk. Höj värmen och bryn på färsen. Riv morötterna och vitlöksklyftorna och låt dessa samt oregano fräsa med någon minut innan du häller på krossade tomater, vatten, vin, fond och eventuell grädde. Låt koka ihop medan du kokar pastan i en annan gryta. Smaka av köttfärssåsen. När pastan är al dente, häll noga av vattnet och vänd ner pastan i köttfärssåsen. Blanda ner det mesta av osten. Toppa med resten av osten och gratinera mitt i ugnen i ca 20 min, tills pastagratängen har fin färg.

Gratäng med köttfärs och pasta Pastagratäng med ost
Pastagratäng recept, middagstips


Salsicciafylld zucchini

$
0
0

Salsicciafylld zucchini, middagstips

Jag gillar att fylla saker. Jag fyller frallor med tonfiskröra, paprikor med köttfärsröra, isterband med rödbetor och zucchinisar med korvröra, som vi åt för ett par veckor sedan.

Färsk, rå korv är himla smidigt eftersom det i princip är färdigkryddad köttfärs. Som ett halvfabrikat modell bättre, kan man säga! Jag använder salsiccia här, men gillar du någon annan korv bättre så går det lika bra att använda vilken rå korv som helst egentligen.

Det här blir dögott alltså! Prova!

Salsicciafylld zucchini (4 port.)

1 gul lök
4 tomater
2 zucchinis
600 g salsiccia
Smör/olja att steka i
3 msk tomatpuré
2 msk oxfond
1 skvätt vatten
1 näve riven ost

Sätt ugnen på 225°. Hacka löken. Tärna tomaterna. Halvera zucchinisarna på längden och gröp ur. Spara hälften av innanmätet och tärna detta. Skär en skåra i korvskinnet och plocka ur korvens innanmäte. Fräs löken och höj sedan värmen när du lägger i korvfärsen, så att färsen blir lite brynt. Tillsätt tomatpuré, tärnade tomater, tärnad zucchini, fond och en skvätt vatten. Låt puttra ihop utan lock. Salta zuccihinihalvorna lätt och ställ in mitt i ugnen i 10 min. Fyll därefter de lite mjuknade zucchinihalvorna med korvfärsfyllningen och toppa med riven ost. Gratinera i ytterligare 10 min, tills de fått fin färg.

Färsk salsiccia, korvSalsicciakorven ska vara färsk! Då kan du gröpa ur innanmätet så här.

Gröpa ur zucchiniGul zucchini, snygg va? Grön zucchini går lika bra – välj ett ganska rejält exemplar!

Salsicciafyllning, färsk korvSå här ska fyllningen se ut när den är klar: inte rinnig, utan ganska tjock och matig.

Zucchini, salsiccia och ostFyll zucchinihalvorna med korvfärsfyllningen och toppa med riven ost. In i ugnen!

Fylld zucchini i ugn
Färdigt! Vi åt med ärtskott och salladsärter frästa i olja med lite flingsalt över. Gott, gott!

Tacokyckling med gyllene majsröra

$
0
0

Av alla möjliga och omöjliga kycklingdelar gillar jag nog kycklingklubbor mest ändå. Vi hade en diskussion om det där på jobbet i veckan, och jo visst, du får mecka bort benen och det är inte i alla rätter det blir bra med kycklingskinn. Men kycklingklubborna är så saftiga och matiga. Så här, grillade i ugnen, blir skinnet riktigt krispigt också. Det gillar jag! Vilken kycklingdel gillar du bäst?

Kycklingklubba med tacokrydda

Med tacokryddor blir kycklingen så god att du kommer att vilja slicka dig om fingrarna för att inte gå miste om något. Mmm! Jag gjorde egen tacokrydda med vitlök, chili, spiskummin, paprikapulver och oregano.

Majsröran blir krämig och härlig. Rostningen av majsen innan mixningen gör smaken alldeles fantastisk och dessutom doftar det så gott…

Tacokycklingklubbor med gyllene majsröra (4 port.)

Tacokycklingklubbor:

1/2 dl olja
2 msk tomatpuré
1 msk honung
2 msk japansk/kinesisk soja
1 vitlöksklyfta
2 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
4 stora kycklingklubbor, ca 1 kg

Gyllene majsröra:

400 g majskorn
1 skvätt rapsolja
1 tsk sambal oelek
Salt

Sätt ugnen på 200°. Blanda olja, tomatpuré, honung, soja, pressad vitlök och kryddor till en marinad. Blanda kycklingen med marinaden. Lägg på en plåt och grilla mitt i ugnen i ca 40 minuter. Gör majsröran under tiden. Stek majsen i olja tills de är gyllene och doftar. Blanda med sambal oelek, salt, peppar och en liten skvätt olja till, tills du har en krämig röra. Prova att sticka en provsticka genom kycklingen mot benet – saften som kommer ut ska vara klar utan rosa inslag.

Rostad majs, majsröra
Majsröran görs av rostad majs, sambal oelek och en liten skvätt olja. Enkelt!

Tacokyckling med majsröra, middagstips
Till tacokycklingen och majsröran åt vi en grönkålssallad och klyftpotatis.

Fiskgratäng med kaviargrädde

$
0
0

Kaviartuben är en av kylskåpets gamla godingar. Det är en av de där grejerna som vi nästan aldrig köper men som alltid finns hemma, du vet. Det går ju inte åt mer än en matsked i månaden typ… Så, när kaviaren börjar närma sig pensionsåldern måste jag antingen äta kokt ägg med kaviar tills jag spyr eller (ett alternativ som är mycket trevligare) använda kaviaren som smaksättning i vardagsmaten.

Gratäng med fisk, potatis, grädde och kaviar

Här kommer alltså ett middagstips där jag använt kaviar som smaksättning. Kaviar är en väldigt bra smaksättare i fiskrätter, faktiskt! Det här är en vardaglig, enkel och billig fiskgratäng med potatis, grädde och kaviar. Jag använde torsk, men det går säkert lika bra att använda annan vit fisk eller lax i fiskgratängen, om du gillar det bättre.

Hur som, en superkort ingredienslista med saker du säkert har hemma allihop!

Fiskgratäng med kaviargrädde (4 port.)

8-10 kokta potatisar
600 g vit fiskfilé
2 dl vispgrädde
1/2 tub kaviar, ca 85 g
Vitpeppar
1 dl riven ost

Sätt ugnen på 225°. Lägg potatisarna i botten av en ugnsfast form och krossa dem lätt med en gaffel. Om du använder fiskblock, skär det i 2 cm tjocka bitar. Sprid ut fisken i formen. Vispa grädden och blanda sedan ner kaviar och vitpeppar. Bred kaviargrädden över formen. Toppa med riven ost. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min.

Billig fiskgratäng, recept Fiskgratäng med kaviargrädde

Lammkorv och pumpa allt-i-ett

$
0
0

Ibland vill jag bara att maten ska laga sig själv när jag kommer hem från jobbet. Att korven hjälper potatisen att skala sig och att de sen gemensamt hjälper varandra ner i kastrullen. Det vore något för de där dagarna när lugnet av att stå i köket och röra i grytorna inte riktigt vill infinna sig.

Korv och pumpa i ugnen

Tills den dagen maten lagar sig själv använder jag ugnen. Jag skär pumpa i bitar, lägger på en plåt tillsammans med god korv och skjutsar in allt i värmen en stund. Under tiden kan jag hitta det där lugnet i tv-soffan eller bland hantlarna istället.

En halvtimme senare har jag söt pumpa, smakrik lammkorv och salt fetakräm på middagsbordet. Lite peppriga ruccolablad passar perfekt till. Sånt här vill jag äta när jag inte orkar laga mat!

Lammkorv och pumpa allt-i-ett (4 port.)

2 butternutpumpor
600 g lammkorv (alt. annan korv du gillar)
Olja att ringla över
1 msk torkad rosmarin
Flingsalt

Fetaostkräm:

1 pkt fetaost, ca 150 g
1 dl naturell yoghurt (alt. crème fraiche)

Sätt ugnen på 225°. Skala, kärna ur och skär pumpan i centimetertjocka skivor. Skär några snitt i korvarna och lägg dem på en plåt tillsammans med pumpan. Ringla över lite olja och krydda med rosmarin och salt. Blanda om. Stek mitt i ugnen i 25-30 min. Smula fetaosten, blanda med yoghurten och servera fetaostkrämen till.

Älgfärslasagne

$
0
0

Jag var på älgjakt häromsistens. På Maxi.

Fördelen med att jaga älg i mataffären är att jag slipper frysa häcken av mig i ett älgtorn. Nackdelen är väl att det är lite mer folk att brottas med och så naturupplevelsen som jag missar då, förstås. Men jag kan ju ut och gå i skogen utan ett gevär…

Recept på älgfärslasagne

Oavsett om du själv jagat rätt på din älg i skogen eller bara gjort som jag och köpt vakuumförpackad färs i butiken, så tycker jag att du ska göra en älgfärslasagne. Lasagne tar ju en liten stund att ro ihop, men i gengäld kan du göra en rejäl lasagne som räcker för många galet goda matlådor att förgylla jobblunchen med.

Älgfärslasagne (4-6 port.)

1 gul lök
400 g champinjoner (alt. annan svamp)
1/2 zucchini
2 morötter
Smör/olja att steka i
500 g älgfärs
1 tsk timjan
2 dl rödvin
1 dl vatten
1 msk vilt- eller oxfond
3 dl grädde
4 dl crème fraiche
Salt, peppar
250 g lasagneplattor
200 g riven ost (gärna en lagrad, smakrik sort)

Sätt ugnen på 200°. Finhacka löken. Tärna svampen. Riv zucchinin och morötterna. Hetta upp lite fett i en stekgryta och bryn färsen. Låt lök, svamp, zucchini och morötter fräsa med några minuter, tills svampen sjunkit ihop. Tillsätt timjan, rödvin, vatten, fond, grädde och crème fraiche och låt koka i ca 10-15 min. Smaka av med salt och peppar. Varva såsen med lasagneplattor och riven ost i en ugnsfast form. Börja och avsluta med sås. Toppa med lite extra riven ost. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 min, eller tills pastan är kokt.

Viewing all 117 articles
Browse latest View live